Farsangra: fánkszerelem!

Eldöntötted, hogy jelmezbe bújsz farsang napján? Helyes. Idén nem jelmezötletekkel kényeztetünk titeket, hanem három olyan farsangi fánk receptet mutatunk, ami biztosan új lesz.

Churros, a spanyol gyönyör

A hosszúkás alakú édességet Spanyolországban reggelinek fogyasztják, és hazánkban is kezd elterjedni. A napindító finomságot úgy készítik, hogy a tésztát először olajban sütik ki, majd beleforgatják valami édes mázba, ami leggyakrabban csokoládé, cukor és fahéj. Vigyázat, a spanyol édesség veszélyesen élvezetes örömöket okozhat.

Hozzávalók:

  • 2-3 dl víz
  • 4 evőkanál étolaj
  • 130 g búzaliszt
  • 1 kanál cukor és só

Elkészítés:

Egy lábasban tegyük fel főni a vizet a cukorral, sóval és az étolajjal. Ha felforrt keverjük hozzá a lisztet, míg egy labdává össze nem áll a tészta. Egy széles lábasban forrósítsunk étolajat, majd egy csillagcsöves nyomózsákból nyomjunk csíkokat a forró olajba. Ha kisültek, fahéjas cukorba forgassuk bele, esetleg forró csokoládéba mártogassuk.

churros, food, porn, fánk

Mindenki kedvence, az Amerikai minifánk

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 3 ek tejföl
  • 2 dl tej
  • 5 dkg zsír
  • élesztő
  • 1 citrom héja
  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • csipet fahéj

Elkészítés:

Futtassuk fel egy bögre cukros tejben az élesztőt. Ha felfutott, a többi hozzávalóval együtt öntsük egy nagy tálba és dolgozzuk alaposan össze. Hagyjuk kelni legalább fél órát, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Egy pohár segítségével szaggassuk ki, fúrjunk lukat a közepére, majd tegyük a fánkokat sütőpapírral bérelt tepsire – kelesszük még legalább 20 percig. Végül kenjük meg tojással, majd süssük őket aranybarnára.

mini fánk 2

Beignet fánk, a francia álom

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 3 dl joghurt
  • 40 gramm friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 0.5 kg liszt
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 1 liter étolaj

Elkészítés:

A tejet melegítsük fel, keverjük bele a joghurtot, a cukrot és az élesztőt. Adjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd fakanállal dolgozzuk össze, és egy órát hagyjuk kelni. Utána borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ujjnyi vastagra, vágjunk téglalapokat belőle, és forró olajban, közepesen nagy lángon mindkét oldalukat kb. 1-1 perc alatt süssük aranyszínűre. Porcukorral megszórva tálaljuk.

beignet

Farsangra: fánkszerelem!pecsma.hu.