Eldöntötted, hogy jelmezbe bújsz farsang napján? Helyes. Idén nem jelmezötletekkel kényeztetünk titeket, hanem három olyan farsangi fánk receptet mutatunk, ami biztosan új lesz.
Churros, a spanyol gyönyör
A hosszúkás alakú édességet Spanyolországban reggelinek fogyasztják, és hazánkban is kezd elterjedni. A napindító finomságot úgy készítik, hogy a tésztát először olajban sütik ki, majd beleforgatják valami édes mázba, ami leggyakrabban csokoládé, cukor és fahéj. Vigyázat, a spanyol édesség veszélyesen élvezetes örömöket okozhat.
Hozzávalók:
- 2-3 dl víz
- 4 evőkanál étolaj
- 130 g búzaliszt
- 1 kanál cukor és só
Elkészítés:
Egy lábasban tegyük fel főni a vizet a cukorral, sóval és az étolajjal. Ha felforrt keverjük hozzá a lisztet, míg egy labdává össze nem áll a tészta. Egy széles lábasban forrósítsunk étolajat, majd egy csillagcsöves nyomózsákból nyomjunk csíkokat a forró olajba. Ha kisültek, fahéjas cukorba forgassuk bele, esetleg forró csokoládéba mártogassuk.
Mindenki kedvence, az Amerikai minifánk
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 3 ek tejföl
- 2 dl tej
- 5 dkg zsír
- élesztő
- 1 citrom héja
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- csipet fahéj
Elkészítés:
Futtassuk fel egy bögre cukros tejben az élesztőt. Ha felfutott, a többi hozzávalóval együtt öntsük egy nagy tálba és dolgozzuk alaposan össze. Hagyjuk kelni legalább fél órát, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Egy pohár segítségével szaggassuk ki, fúrjunk lukat a közepére, majd tegyük a fánkokat sütőpapírral bérelt tepsire – kelesszük még legalább 20 percig. Végül kenjük meg tojással, majd süssük őket aranybarnára.
Beignet fánk, a francia álom
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 3 dl joghurt
- 40 gramm friss élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 0.5 kg liszt
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- 1 liter étolaj
Elkészítés:
A tejet melegítsük fel, keverjük bele a joghurtot, a cukrot és az élesztőt. Adjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd fakanállal dolgozzuk össze, és egy órát hagyjuk kelni. Utána borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ujjnyi vastagra, vágjunk téglalapokat belőle, és forró olajban, közepesen nagy lángon mindkét oldalukat kb. 1-1 perc alatt süssük aranyszínűre. Porcukorral megszórva tálaljuk.