Légiutas- kísérő tanfolyam egyéb információk
3.3.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA
A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása
Tudás | Képesség | Attitűd | Felelősség, autonómia |
Egészségügyi ismeretek témakörben a képzést követően az alábbi alap- ismeretekkel rendelkezik: Ismeri a repülési magasság fizológiai hatásait és a légiutas-kísérőkre vonatkozó nemzetközi szabályozásokat. |
Képes az utazás egészségügyi vonatkozásainak objektív értékelésére és gyakorlati alkalmazására. Jó áttekintő és helyzetfelismerő képességgel rendelkezik. |
Érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, jó stressztűrő képesség jellemzi. Tevékenysége során empatikus, de határozott. Képes a jó kapcsolatteremtésre. Képes ismeretei helyén való alkalmazására. |
Munkáját önállóan végzi, de az utasítások pontos követésére is képes. Tetteiért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz. Képes a
feladataihoz kapcsolódóan a gyors, hatékony problémamegoldásra, segítségnyújtásra. |
Érti az utazás egészségügyi vonatkozásait és a szervezetre ható következményeit. Ismeri a fedélzeten rendszeresített egészségügyi felszereléseket. |
Képes az egészségügyi felszerelések szakszerű használatára. |
||
Ismeri a repülőgép fedélzetén követendő eljárásokat. | Képes a repülőgép fedélzetén követendő eljárások betartására. |
Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel. |
Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra. | ||
Elsősegély-nyújtási ismeretekből az alábbi alapismeretekkel rendelkezik: A probléma felismerés fontossága. Sérülések felmérése. Életmentő beavatkozások. Orvosi problémák.
Eszméletvesztés. Fertőző betegségek. Légúti rendellenességek. Szív- érrendszer |
|||
rendellenességek. Gyomor és bél panaszok. Idegrendszeri panaszok. Barotrauma. Viselkedési és pszichológiai zavarok. Sérülések Sebek, vérzések fajtái. Égési sérülés. Fej-és nyaksérülés.
Szemsérülés. Izom és csontsérülések. Mellkasi és belső sérülések. |
|||
Ismeri a fedélzeten rendszeresített egészségügyi felszereléseket (és azok használatát). Ismeri a biztonsági berendezések közül a terápiás célú oxigénpalackok, egészségügyi felszerelések, valamint a félautomata defibrillátor használata. |
Meg tudja határozni a rendelkezésre álló felszereléseket, képes azok szakszerű használatára. Képes hatékonyan közreműködni egy váratlan -a fedélzeten történő- szülésnél. Feladatát körültekintően, elővigyázatosan végzi. |
||
Ismeri elsősegélynyújtás alapjait, és az újraélesztési protokollt. | |||
Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel. |
Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra. |
Ismeri a HACCP elméletét. Ismeri az étel és ital felszolgálásra vonatkozó HACCP szabályokat, érti azok fontosságát. Ismeri a repülési idő élelmiszer- biztonságot befolyásoló szerepét. |
Betartja a HACCP étel kiszolgálásra vonatkozó szabályait, képes azok gyakorlati alkalmazására. Betartja az italok szabályos kiszolgálására vonatkozó szabályokat, képes azok gyakorlati alkalmazására. Speciális ételkezelési feladatokat
is el tud látni |
||
problémás helyzetekben. Alkalmazza a HACCP szabályait a mindennapi munkája során. Képes a megfelelő időgazdálkodásra. Képes a technológiai előírások ismeretében történő és az élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan munkavégzésre. | |||
Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel. |
Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra. |
A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája
A légiutas- kísérők fontos feladatai közé tartozik az utasok gépen történő, alapszintű egészségügyi ellátása. Ennek érdekében a képzés során fel kell készíteni őket e feladatok szakszerű elvégzésére is. Fontos, hogy a résztvevő elsajátítsa az alapvető egészségügyi ismereteket, ismerje a magasságban végzett munka fiziológiai hatásait, a légi utazás egészségügyi vonatkozásait, a munkavégzésére vonatkozó egészségügyi szabályozásokat, a repülés során követendő eljárásokat és a repülőgép fedélzetén rendelkezésre álló forrásokat. Elsajátítsa – az elsősegélynyújtás alapjait, az újraélesztés szabályait, – a terápiás célú hordozható oxigénpalack használatát és annak alkalmazási feltételeit, – a félautomata defibrillátor előírásos használatát és gyakorlatot szerez az újraélesztési protokollban. A képzésben részt vevő az esetlegesen felmerülő helyzetekben biztonsággal tudjon elsősegélyben részesíteni, ellátni, a CPR protokoll szerint újraéleszteni egy rászoruló személyt. Szükség esetén megfelelő információkat tudjon adni és együtt tudjon működni az egészségügyi szakszolgálatokkal. Hatékonyan tudjon közreműködni egy váratlan ጀ a fedélzeten történő – szülésnél. A másik, mindennapos tevékenysége egy légiutas- kísérőnek, az utasok étellel és italokkal való kiszolgálása. Ahhoz, hogy ezt az előírásoknak megfelelően, szakszerűen tudja elvégezni, szüksége van arra, hogy – elsajátítsa a munkavégzés során az élelmiszer biztonság kritikus pontjai ellenőrzésének (HACCP) biztosításához kapcsolódó felelősséget és a fedélzeti utas kiszolgáláshoz szükséges kompetenciákat. Legyen képes a HACCP szabályainak alkalmazására, a megfelelő időgazdálkodásra, és a technológiai előírások ismeretében történő munkavégzésre. Ismerje a repülési idő élelmiszer-biztonságot befolyásoló szerepét.
3.4. PROGRAMKÖVETELMÉNY MODUL RÉSZLETES BEMUTATÁSA
A programkövetelmény modul azonosító száma |
SzPk-00010-14-13 0 05 3 /M-04 |
A programkövetelmény modul megnevezése |
Általános légitársasági ismeretek |
3.4.1. A KÉPZÉS KÉPZÉSI FORMÁTÓL FÜGGŐ MINIMÁLIS ÉS MAXIMÁLIS ÓRASZÁMA, ÉS AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI IDŐ ARÁNYA
A modul “Egyéni felkészítés” képzési formában megvalósítható?
- Nem releváns
A modul “Csoportos felkészítés” képzési formában megvalósítható?
- Igen
Csoportos felkészítés | Minimum | Maximum |
A képzés óraszáma | 39 | 59 |
Elméleti képzés idő aránya (%) | 20 | |
Gyakorlati képzés idő aránya (%) | 80 |
A modul “Távoktatás” képzési formában megvalósítható?
- Nem releváns
3.4.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA
A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása
Tudás | Képesség | Attitűd | Felelősség, autonómia |
Ismeri a nagy légitársasági szövetségeket, a légitársaságok nevét, kódját, a kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges előírásokat. Érti a repülőjegy ár kialakításának szempontjait, és a légi közlekedés forgalmi folyamatait. Érti az utazási |
Ismeri és tudja használni a három betűs város kódokat és a legnagyobb európai repülőterek kódjait.Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására, értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket. |
Képes az ismeretei helyén való alkalmazására. Tevékenysége során körültekintő, elővigyázatos, határozott, kiegyensúlyozott. Jó helyzetfelismerő és áttekintő képessége van. |
Munkáját önállóan végzi, de képes az utasítások pontos követésére is. Tetteiért, tevékenységéért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz. Képes az önellenőrzésre, esetleges hibái javítására. |
szerződések (menetjegyek, poggyászjegy) jelentőségét. Meg tudja határozni a légi közlekedés forgalmi folyamatait és az üzemi és utasforgalmi létesítmények fajtáit. |
Alkalmazni tudja a tanult előírásokat munkája során. |
Feladataihoz kapcsolódóan a gyorsan, hatékonyan oldja meg a felmerülő problémákat, hibákat. |
Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel. |
Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra. | ||
Ismeri a légitársaságokkal kapcsolatos alapvető fogalmakat, jeleket, kódokat, a légitársaságok működését befolyásoló szabályozókat és tényezőket. Érti a légitársaságok
működését befolyásoló tényezőket és a kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges |
A témában szerzett ismereteit képes mindennapi munkája során alkalmazni. Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására, értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket. |
||
előírásokat. Tisztában
van a menetrendszerinti-, különjárati-,és szerződéses légiközlekedés alapfogalmaival. Ismeri a fapados és hagyományos légitársaságok jellemzőit. Érti a légi áru és postai szállítás jelentőségét. Tisztában van a hub fogalmával. |
|||
Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel. |
Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra. | ||
A képzésben résztvevő Ismeri a légiutas- kísérők életét befolyásoló szabályokat: A munka és pihenőidő nemzetközi szabályait. A formaruha viselési szabályokat. A légiutas-kísérők munkavégzési szabályait. A légiutas- kísérők viselkedési szabályait. |
A témában szerzett ismereteit képes mindennapi munkája során alkalmazni, a rá vonatkozó szabályokat betartani és betartani. Értelmezni tudja az információs jelképeket. |
Jó állóképesség, érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, tolerancia, körültekintés, elővigyázatosság, jó stressz-tűrő képesség, állóképesség, jó mozgáskoordináció, határozottság jellemzi. Empatikus, képes a jó kapcsolatteremtésre. | |
Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel. |
Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra. |
A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája
A légitársaságok alapvető elvárása, hogy egy légiutas- kísérő legyen tisztában – a légitársaságokkal kapcsolatos alapvető fogalmakkal, jelekkel, kódokkal, a légitársaságok működését befolyásoló szabályozókkal és tényezőkkel. – teljes körű ismeretekkel rendelkezzen a légiutas-kísérők életét befolyásoló tényezőkről, a személyes lehetőségeikről. – ismerje az alkalmazandó szabályokat, a repülő járatok sikeres teljesítésének feltételeit, emellett a személyes életvitel kialakításban is jól hasznosítható alapismeretekkel gazdagodjon. – sajátítsa el a légiutas-kísérő pályán hasznos képességeket és szerezzen jártasságot a csapatmunkában valamint az együttműködésben. A résztvevő kapjon reális képet arról, hogy a légiutas-kísérők mozgalmas élete fegyelmezettséget, szabálykövető magatartást, felelős, felnőtt magatartást feltételez. Ezen információk és szabályok ismerete és betartása alapvető feltétele a szakmában való boldogulásnak, helytállásnak.
3.5. PROGRAMKÖVETELMÉNY MODUL RÉSZLETES BEMUTATÁSA
A programkövetelmény modul azonosító száma |
SzPk-00010-14-13 0 05 3 /M-05 |
A programkövetelmény modul megnevezése |
Fedélzeti szolgáltatások ismerete |
3.5.1. A KÉPZÉS KÉPZÉSI FORMÁTÓL FÜGGŐ MINIMÁLIS ÉS MAXIMÁLIS ÓRASZÁMA, ÉS AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI IDŐ ARÁNYA
A modul “Egyéni felkészítés” képzési formában megvalósítható?
- Nem releváns
A modul “Csoportos felkészítés” képzési formában megvalósítható?
- Igen
Csoportos felkészítés | Minimum | Maximum |
A képzés óraszáma | 54 | 74 |
Elméleti képzés idő aránya (%) | 20 | |
Gyakorlati képzés idő aránya (%) | 80 |
A modul “Távoktatás” képzési formában megvalósítható?
Nem releváns
3.5.2. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK LEÍRÁSA
A legjellemzőbb tevékenység vagy munkaterület ellátásához szükséges szakmai kompetenciákat leíró szakmai ismeretek, készségek és személyes kompetenciák, társas kompetenciák és módszerkompetenciák tanulási eredmények szerinti leírása
Tudás |
Képesség |
Attitűd |
Felelősség, autonómia |
A képzés befejezésekor Ismeri az utasok fogadásától az útvonal végén az elköszönésig terjedő időtartam alatti feladatokat, a fedélzeti utas kiszolgálás elemeit, szabályait. |
Meg tudja határozni a repülési idő függvényében nyújtandó szolgáltatások körét. Képes a repülési körülményekhez igazítani az előírt szolgáltatások teljesítésének módját. Jól gazdálkodik az idővel. Ügyel a szolgáltatási színvonal betartására. |
Jó állóképesség, érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, körültekintés, elővigyázatosság, jó stressz-tűrő képesség, állóképesség, jó mozgáskoordináció, határozottság jellemzi. Empatikus, képes a jó kapcsolatteremtésre. |
Munkáját önállóan végzi, de képes az utasítások pontos követésére is. Tetteiért, tevékenységéért felelősséget vállal, felelős döntéseket hoz. Jó problémamegoldó és hibaelhárító képessége van. |
Ismeri az étel és ital kiszolgálás szabályait. Ismeri a légitársaságok étlapjainak és itallapjainak használatát. Ismeri a speciális kiszolgálási feladatok jellemzőit. Tisztában van a fedélzeti vámmentes árusítás módszereivel és alkalmazásával. |
Képes a tanultak alapján sematikus vázlatrajz olvasására,értelmezésére. Értelmezni tudja az információs jelképeket. Képes az alábbi eszközök felszerelések rendeltetésszerű használatára: Fedélzeti konyhai sütő, forraló.Mozgatható konyhai eszközök. |
Képes az ismeretei helyén való alkalmazására. |
|
Bal oldali ajtók, szerviz ajtó, pilótakabin ajtó, vészkijárati ablakok. Utas ülések és felszereléseik. Fedélzeti audio-vizuális berendezés. | |||
Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel. |
Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra.Alkalmazza az utas kiszolgálás során a megfelelő angol
kifejezéseket. Tud váltani a magyar és angol nyelv között a munkája során. |
||
Az utas kiszolgálás, és ételismeret angol kifejezéseit jól alkalmazza. | |||
Ismeri előnyös megjelenés alapvető szabályait. |
Az elsajátított ismeretek alapján alkalmazza az előnyös megjelenés alapvető szabályait. Képes saját egyéniségének kedvező hangsúlyozására. | ||
Rendelkezik a témakörhöz kapcsolódó szakmai angol nyelvi szókinccsel. |
Képes a témában a mindennapi feladatai ellátásához szükséges, egyszerű szakmai angol nyelvi szóbeli kommunikációra. |
A tervezett képzés munkaerő-piaci relevanciája
A légiutas- kísérők feladatainak egyik fontos része az utaskiszolgálás, az utasokkal való kommunikáció, kapcsolattartás. Ahhoz, hogy ezt magas színvonalon, a légitársaságok által elvárt módon tudja megvalósítani, a képzésben résztvevő gyakorlati foglalkozások keretében sajátítja el az alábbiakat: A fedélzeti utas kiszolgáláshoz szükséges kompetenciákat, Az utas fedélzetre érkezésétől a repülőgép elhagyásáig terjedő időtartam alatti teendőket. Képesnek kell lennie az étel és ital felszolgálás szabályainak alkalmazására, a megfelelő időgazdálkodásra, a technológiai előírások ismeretében történő munkavégzésre, valamint a repülést befolyásoló tényezők figyelembevételével a légitársaság által megkövetelt szolgáltatás színvonalas teljesítésére. El kell sajátítania a hatékony kommunikációt és a mindennapi párbeszéd fordulatait. Képesnek kell lennie arra, hogy utaskiszolgálás
Légiutas- kísérő
Légiutas- kísérő tanfolyam
A Légiutas- kísérő tanfolyam egyéb információk bejegyzés először a IOSZIA – OKJ Képzések – OKJ Tanfolyamok jelent meg.